latinica  ћирилица
30/11/2023 |  13:31 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Кошарац са новоименим амбасадором Француске у БиХ; Изнио ставове Српске о политичким питањима

Замјенк предсједавајуће Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са новоименованим амбасадором Француске у БиХ Франсоа Делмасом о актуелним политичким темама.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

У оквиру наступне посјете, Кошарац је информисао амбасадора Делмаса о унутрашњим политичким приликама у БиХ, с фокусом на ставове Републике Српске.

Кошарац је истакао да Република Српска подржава имплементацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету, укључујући и усвајање закона о Уставном суду БиХ, који ће ријешити питање страних судија у овој правосудној институцији.

Нагласио је такође да Република Српска инсистира на затварању ОХР-а.

- Република Српска је опредијељена за ЕУ интеграције, при чему инсистирамо на уважавању уставних надлежности и механизму координације, те пуној укључености и видљивости Републике Српске у свим процесима -  поручио је Кошарац.

Он је такође нагласио да Република Српска не признаје Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, јер није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

- Апсурдна је ситуација у којој нелегални и нелегитимни странац наметне законе у БиХ и стоји на челу политичког прогона и судског процеса против легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српске, који је поступио у складу са законима и Уставом Републике Српске - навео је Кошарац.

Он је истакао да је Република Српска привржена имплементацији изворног Дејтонског споразума, те да заговара унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма.

- Ми препознајемо различите врсте моделирања нелегитимног Кристијана Шмита са представницима ЕУ и одређеним структурама из Федерације БиХ, што је у правилу против интереса Републике Српске. Забрињавајуће је што заговарају одређена рјешења, која накнадно представљају Републици Српској. Додатни парадокс је што о европској перспективи Брисел прво разговара са нелегитимним Шмитом, умјесто да се рјешења траже у разговору са легитимним представницима три конститутивна народа у БиХ. Такве праксе препознајемо као малигне утицаје дијела међународне заједнице и то нам је апсолутно неприхватљиво - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је нетачан и апсолутно неприхватљив наметнути наратив дијела међународне заједнице, првенствено Амбасаде САД-а у БиХ, те одређених политичких структура из Федерације БиХ, о томе да је Република Српска узрок политичке нестабилности и да блокира ЕУ пут БиХ.

- Наметнути негативни наративи израз су притиска на руководство Републике Српске. Ми снажно одбацујемо такве тврдње, јер су потпуно неистините и имају за циљ дискредитацију институција и руководства Републике Српске, на челу са предсједником Милорадом Додиком. Јасно нам је да је циљ таквих настојања да се угрози јавна имовина Републике Српске, али исто тако свима треба да буде јасно да је имовина црвена линија, испод које Република Српска и њени политички представници неће ићи - нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да је Република Српска дала подршку свим европским законима који су усвојени на нивоу институција БиХ.

- Нажалост, застој су проузроковале одређене структуре из Федерације БиХ, које нису испоштовале постигнути договор о имплементацији 14 кључних приоритета - нагласио је Кошарац.