latinica  ћирилица
30/11/2023 |  13:44 ⇒ 15:11 | Аутор: РТРС

Вишковић-Нађ: Подршка организацији заједничког економског форума

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Будимпешти са министром економског развоја Мађарске Мартоном Нађом, који је подржао организацију заједничког економског форума, као и међусобно јачање економских односа у производном, пољопривредном, економском и финансијском сектору, те области енергије.
Вишковић у Будимпешти - Фото: РТРС
Вишковић у БудимпештиФото: РТРС

Вишковић и Нађ су се сагласили да ће разговори остати континуирани и убудуће, саопштено је на сајту мађарске Владе.

У саопштењу се истиче да је БиХ била 44. трговински партнер Мађарске у 2022. години, а мађарски извоз је углавном значајан у областима житарица и производа од житарица, хемијских производа и пластичних сировина.

Нађ је нагласио да Мађарска жели да додатно ојача своју улогу економског моста како би заштитила радна мјеста и обновила привредни раст, а такође настоји да мађарска предузећа имају одлучујућу улогу у региону Балкана.

- У том циљу, улагања мађарских предузећа морају се додатно ојачати и подстицати - навео је Нађ.

Током разговора они су размотрили процесе од стратешког значаја у свјетској економији, као и могућности за напредак у економској сарадњи.

Током посјете Мађарској, Вишковић ће се састати и са Његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном, а присуствоваће и свечаности поводом 30 година Српске школе "Никола Тесла".