latinica  ћирилица
30/11/2023 |  14:13 | Аутор: СРНА

Бањац: Доказано да је предсједник Српске поштовао Устав и Дејтон

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац изјавио је да је Уставни суд Српске потврдио да су и Народна скупштина и поготово предсједник Републике Српске поступали у складу са законом, док међународни званичници и дио амбасадора противправним дјеловањем желе да доведу БиХ до неодрживог стања.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Предсједник Српске Милорад Додик има обавезу да потписује законе које доноси Народна скупштина. Он се руководи својим уставним начелима за оно што је изабран, па је потписао законе, штитећи Устав Српске, а самим тим и Устав државне заједнице БиХ, односно Дејтонски споразум - рекао је Бањац.

Он је навео да то није спорно већ то што у будућности међународни представници и дио амбасадора никада неће признати оно што њима не иде у корист.

- Они хоће да силом, безакоњем и противуставним и противдејтонскикм дјеловањем доведу до ситуације у БиХ која је неодржива - оцијенио је Бањац.

Бањац сматра да је за Републику Српску веома битна одлука Уставног суда Српске јер је потврђено да је Српска као ентитет, односно као дио државне заједнице који даје државност БиХ, поступала у складу са Уставом, а самими тим и Дејтоном.

- Републици Српској предстоји озбиљна политичка борба у којој они који не разумију треба да почну да схватају на каквом концепту је настала државна заједница БиХ - поручио је Бањац.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем закона на проглашавање и њихово објављивање у "Службеном гласнику", а предсједник Републике доношењем указа, нису повриједили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона.

Због тога је Уставни суд оцијенио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Републике Српске.