latinica  ћирилица
30/11/2023 |  14:25 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Вишковић за РТРС: Мађарска ће наставити радити три пројекта са Српском; Ускоро заједнички економски форум (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас у Будимпешти са министром економског развоја ове земље Мартоном Нађем, са којим је разговарао о сарадњи Мађарске и Републике Српске.
Вишковић у Мађарској - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић у МађарскојФото: Уступљена фотографија

У изјави за РТРС, Вишковић ће нагласио да је састанак био успјешан.

- Договорили смо да се настави реализаација три пројект. Ради се о вјетроелектрани Хргуд, рехабилитацији ХЕ Требишњица и ради се о пројекту постројења за пречишћавање отпадних вода у Градишци - навео је Вишковић.

Истакао је да је Мађарска већ прихватила те пројекте.

- Већ су компаније пронашли које ће наставити радити те пројекте заједно за Српском. Мађараска је спремна и да финансира пројекте - изјавио је премијер Српске.

Рекао је да је министру Нађу упутио позив да дође у Српску.

- Очекујемо економски горум у фебруару привредника Српске и Мађарске. У наредн два мјесеца заједнички ћемо усагласити које ће привредне гране бити присутне на форуму - истакао је Вишковић.

Вишковић у Мађарској (Уступљена фотографија )

Вишковић се захвалио Нађу на гостопримству и рекао да Република Српска цијени став Мађарске и њеног премијера Виктора Орбана према српском народу, те да је захвална на подршци Мађарске која је заговорник да Западни Балкан буде дио ЕУ.

На састанку је било ријечи и о развоју даље међусобне сарадње, те је истакнуто да постоје пројекти на којима се може сарађивати, посебно када је ријеч о сарадњи у областима економије, пољопривреде, енергетике и путне инфраструктуре.

Вишковић је упознао Нађа да у Републици Српској постоји велика заинтересованост пољопривредника за мађарску механизацију и да је завршен други јавни позив на који се пријавило више од 1.500 пољопривредника.

Нађ је истакао је да је Мађарска спремна да разговара о раду на различитим заједничким пројектима, те изразио жељу да мађарске фирме учествују у њиховој реализацији.

Министар Нађ прихватио је иницијативу премијера Вишковића за организацију заједничког економског форума на којем би учествовали привредници из Мађарске и Републике Српске.

Премијер Радован Вишковић и министар Мартон Нађ су се сагласили да ће разговори остати континуирани и убудуће, саопштила је Влада Српске.