latinica  ћирилица
30/11/2023 |  14:43 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Поводом Свјетског дана борбе против ХИВ-а бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на УКЦ

У Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске сутра ће, поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС-а, за заинтересоване грађане бити организовано бесплатно, добровољно и анонимно тестирање.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Сви заинтересовани могу доћи у савјетовалиште Клинике за инфективне болести, у приземљу, амбуланта број три од 9 до 19 часова".

Први децембар је Свјетски дан борбе против ХИВ-а и обиљежава се сваке године, ради подизања свијести о ХИВ инфекцији.

У Републици Српској је у овој години пријављено је 11 обољелих од ХИВ/АИДС-а, а од посљедица ове болести умрло је једно лице, изјавила је начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Нина Родић Вукмир поводом 1. децембра, Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а.

Вукмирова је напоменула да је у Републици Српској од 2002. године регистровано 186 обољелих од ХИВ/АИДС-а, а умрло је 31 лице.

Она је навела да је у 2023. години пријављено пет случајева ХИВ-а и шест АИДС-а.

Највећи број обољелих припада узрасној групи од 30 до 49 година, а од укупног броја пријављених случајева, 58 одсто је хомосексуалне/бисексуалне оријентације, а нешто мањи број припада хетеросексуалној.

- У Републици Српској се у континуитету проводи епидемиолошки надзор, лијечење високоактивном антиретровирусном терапијом, као и психосоцијална подршка особа са ХИВ/АИДС-ом - рекла је Вукмирова.