latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Пронађена Ботичелијева слика вриједна 100 милиона евра, заборављена 50 година (ФОТО)

Слика Сандра Ботичелија за коју се вјеровало да је заборављена више од 50 година након што је нестала из италијанског државног регистра, пронађена је у породичној кући у близини Напуља.
Илустрација (Фото: EPA/MARCO BUCCO) -
Илустрација (Фото: EPA/MARCO BUCCO)

Умјетничко дјело, које датира из 15. вијека и за које се вјерује да вриједи око 100 милиона евра, првобитно је било смјештено у цркви у граду Санта Марија ла Карита, прије него што је повјерено локалној породици која га је генерацијама чувала у приватној резиденцији.

Из непознатих разлога, једна од посљедњих слика италијанског ренесансног мајстора, најпознатијег по дјелима "Рођење Венере" и "Прољеће", тада је нестала из државног регистра, па се вјеровало да је потпуно изгубљена, преноси Гардијан.

Слика је у лошем стању, са бројним абразијама и хроматским измјенама изазваним оксидацијом лакова. Платно ће сада бити подвргнуто опсежним рестаураторским радовима у нади да ће коначно моћи да се види у јавности.

Масимилијано Кроче из команде карабињера за заштиту културног насљеђа Напуља рекао је да су власти посљедњи пут прегледале приватну резиденцију у којој је чувана Ботичелијева слика прије више од 50 година.

- Од тада је, необјашњиво, власт на њу заборавила. Након истраживања које радове треба провјерити, схватили смо да се Ботичелијева слика налази у приватној кући више од 50 година - рекао је он.

Према његовим ријечима, карабињери истражују да ли слика заиста припада породици која је чувала више од једног вијека.

- Ако утврдимо да породица која је посједовала слику није имала право да је задржи, онда ће она прећи у руке државе. У супротном, могла би да остане власништво породице, али да буде изложен у музеју због веће безбједности - објаснио је Кроче.

Навео је да слика ове врсте, упркос томе што је уврштена у дјела италијанске државе од јавног интереса, може бити у власништву појединца све док он може да гарантује њену безбједност, очување и његу.

Историчар умјетности Пепе Ди Маса рекао је да је пронађена слика једно од Ботичелијевих омиљених дјела јер је Мадона коју приказује инспирисана Симонетом Катанео Веспучи, уметниковом музом и љубавницом, која је умрла у 23. години.

Ботичели је слику поклонио папи Сиксту IV, који ју је потом предао малој сеоској цркви Санта Марија дела Грацие, у општини Санта Марија ла Карита у Напуљу. Папи је у то вријеме недостајало новца, па је слику поклонио цркви да би стекао наклоност породице Медичи, која је купила имање у напуљском селу да би се бавила виноградарством.