latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:22 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Деминерима уручено 21 возило у вриједности 10 милиона евра

ЕУ донирала је данас Деминерском батаљону Оружаних снага БиХ 12 санитетских и девет путничких моторних возила, у вриједности 10 милиона евра.
Донација деминерима ОС БиХ - Фото: СРНА
Донација деминерима ОС БиХФото: СРНА

Возила, за које су средства обезбијеђена у оквиру прве транше помоћи Европског инструмента за мир, деминерима је предала директор Европске службе за спољне послове за Европу Ангелина Ајхорст.

- ЕУ је у потпуности посвећена подршци безбједности и стабилности у БиХ. У ту сврху додијелили смо више од 20 милиона евра помоћи Оружаним снагама БиХ, осим подршке која је пружена сигурном и стабилном окружењу кроз операцију Алтеа - рекла је Ајхорстова.

Возила су уручена у присуству шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, команданта Еуфора у БиХ генерал-мајора Хелмута Хабермајера и команданта НАТО штаба у Сарајеву бригадног генерала Памеле Мекгахе.

Примопредаји су присуствовали министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Хелез је рекао да ће деминерски батаљон овом донацијом још снажније радити на примјени стратегије деминирања, према којој би БиХ требала бити очишћена од мина до 2025. године.

Остатак од укупно 68 моторних возила биће на располагању деминерском батаљону Оружаних снага БиХ почетком наредне године, док су у току активности за отпочињање имплементације друге транше помоћу ЕУ, у износу од 10 милиона евра.