latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:30 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

У Београду отворен 17. Сајам етно- хране и пића; Представљени и производи из Српске (ВИДЕО)

У Београду је отворен 17. Сајам етно- хране и пића, који је окупио више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа из региона. Ово је била прилика и за представљање производа из Републике Српске.
Сајам Етно-хране и пића у Београду (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Сајам Етно-хране и пића у Београду (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Сајам етно-хране и пића представља разноликост и аутентичност гастрономског насљеђа, кроз традиционална јела, специјалитете и специфична пића, спремана по старим рецептима. Међу њима су и производи из Семберије.

- Ми имамо значајних произвођача у области мљекарске индустрије, у области месне индустрије, значајних произвођача у области прехрамбене индустрије са прерадом воћа и поврћа - каже Стево Савић предсједник Подручне привредне коморе Бијељина.

Пажњу привлаче и традиционални херцеговачки производи, веома тражени у српској престоници.

- Сир из мјешине, наравно торотан, вина, ракије. Имамо ту још чајева доста, велики избор крема, природних крема на бази смиља, мед, сирћа балзамика, дивљег нара, сокови, џемови - рекао је Даворин Даниловић, Стара херцеговачка кућа.

Александра Делић из Херцеговачке радионице из Требиња навела је да су највише изложили производе од смиља.

- Имамо негдје чак и своју пасту за зубе, и производе дивљег нара и то су производи који се највише траже овдје - додала је она.

Мали произвођачи чувају од заборава и оживљавају старе рецепте и традиције, па је и потражња за специфичним напитком водњика, из ужичког краја, који је, кажу, краљица имунитета.

- Прави се искључиво од изворске воде у коју се убацује дивље воће. Ми убацујемо седам врста дивљег воћа – дивља јабука, дивља крушка, дрен, трњина, глог, шипурак, клека - навео је Предраг Симић, село Биоска код Ужица.

Произвођачи су позвани да заштите географско поријекло производа . Органском производњом се, кажу, у Србији бави 7.000 пољопривредних газдинстава.

- Из године у годину њихов извоз расте, да је прошле године достигао чак 68,5 милиона евра - истакла је Јелена Танасковић министар пољопривреде,шумарства и водопривреде у Влади Србије.

Уз традиционална јела и пића, на сајму који траје до 3. децембра може се пробати и пиво од бундеве лудаје или производи од црног бијелог лука.