latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:50 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Деђански: Кисинџер обиљежио једну велику епоху (ВИДЕО)

Политички аналитичар Стевица Деђански рекао је да је дипломата Хенри Кисинџер обиљежио једну велику епоху у америчкој дипломатији, поготово у односима с Кином.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

- Неколико је мислилаца на Западу и Истоку који завређују пажњу, а на Западу је, поред Збигњева Брежинског, Самјуела Хантингтона и Френсиса Фукујаме, то и Хенри Кисинџер. Често се цитира његова реченица "Тешко је бити амерички непријатељ, а још теже бити пријатељ" - рекао је Деђански за РТРС.

Он је истакао да Кисинџер заслужује да остане упамћен и има запажено мјесто у историји.

- Његова ријеч је увијек имала тежину, чак и касније, кад није имао званичну функцију - рекао је Деђански.

Он је додао да ниједан амерички дипломата неће признати да је Америка направила грешку у БиХ, чак и ако се не бави активно дипломатијом, па тако ни Кисинџер то није учинио.

- Сви они знају да је направила грешку и да није требало да се сврстава, као што и ми знамо, али неће то никад рећи - рекао је Деђански.

Хенри Кисинџер, моћни дипломата чија је улога савјетника за националну безбједност и државног секретара под два предсједника оставила неизбрисив траг у спољној политици САД и донијела му контроверзну Нобелову награду за мир, преминуо је у 101. години.

Кисинџерова фирма за геополитичко савјетовање Кисинџер асошијејтс саопштила је да је он умро у свом дому у Контектикату, не наводећи више детаља.

Кисинџер ће бити сахрањен у кругу породице, а касније ће у Њујорку бити одржана јавна комеморативна служба.