latinica  ћирилица
30/11/2023 |  16:35 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Примјена новог правилника неће довести до губитка радних мјеста у просвјети (ВИДЕО)

Нико од радника и стручних сарадника неће остати без посла примјеном новог правилника о нормативима и стандардима за финансирање средњих школа, саопштено је након састанка представника гранског синдиката и Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Синдикат образовања, науке и културе - Фото: РТРС
Синдикат образовања, науке и културеФото: РТРС

Правилник који је предложила Влада не испуњава у потпуности захтјеве Синдиката, чији су представници дали своје приједлоге за измјене, а о евентуалном усвајању одлучиваће ресорни министар.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Српске Драган Гњатић рекао је да Синдикат захтијева смањење броја одјељења који се финасирају.

- Захтјеви су и да се смањи број одјељења која се финансирају, као и број ученика у одјељењу које се дијели на групе из одређених предмета, односно да стручни сарадник који ради у школи има више могућности да покаже свој капацитет тако што ће радити са мањим бројем ученика - појаснио је Гњатић.

Гњатић је рекао да је циљ и да се наставницима омогући да се више посвете ученицима, а мање административним пословима.

Професор српског језика и књижевности из Гацка Анђелина Никчевић каже да просвјетни радници у мањим срединама најбоље знају колико би значило да се захтјеви Сидниката усвоје. Истичу да је на састанку појашњено и представницима Синдиката да правилником неће бити отпуштени радници запослени у просвјети.

- Ту смо и да инсистирамо да се бројке избришу из правилника јер ми радимо са људским умовима. Радити са дјецом, а говорити само о бројевима је немогуће - рекла је Никчевићева.

Члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Милош Кулунџија рекао је да се смањењем броја ђака по групама олакшава рад наставнику и омогућава да се више посвети ученицима.

Иако се међу просвјетним радницима појавила бојазан да би могло дођи до отпуштања одређеног броја радника, ту информацију одбацују из Министарства. Правилник ће бити израђен на основу измјена које су проистекле из Закона о средњем образовању у јуну ове године, каже помоћник министра за средње образовање Јасмина Болобан.

- Одредбе овог правилника не угрожавају запослене у образовном систему, него уређују поједина питања како би се ускладила са законом. Нико не треба да се боји да ће остати без посла, него треба да се фокусирају на ученике и унапређење образовног система - рекла је Болобанова.

Примјена овог правилника требало би да почне 1. јануара наредне године.