latinica  ћирилица
30/11/2023 |  16:57 | Аутор: СРНА

Абас се заложио за пуни прекид ватре

Палестински предсједник Махмуд Абас заложио се на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном за јачање садашњег примирја и постизање пуног прекида ватре у Појасу Газе, пренијела је палестинска новинска агенција Вафа.
Састанак Блинкена и Абаса (Фото: EPA-EFE/NASSER NASSER) -
Састанак Блинкена и Абаса (Фото: EPA-EFE/NASSER NASSER)

У саопштењу се наводи да је Абас током разговора у Рамали "указао на потребу јачања садашњег примирја у Појасу Газе да би се постигао потпуни прекид ватре и окончала "израелска агресија на палестински народ".

Абас је указао на значај великог повећања испоруке хуманитарне помоћи палестинској енклави, посебно лијекова, хране, воде и горива, као и "подршке поновном отварању болница у Појасу Газе ради лијечења хиљада рањених".

Палестински предсједник рекао је да одбацује израелску политику и позвао САД да интервенишу да би "спријечиле протјеривање палестинског народа са његове земље".

Абас је указао и на немогућност прихватања било каквих планова израелских власти "да одвоје Појас Газе /од Западне обале/, који је саставни дио палестинске државе", пренио је ТАСС.

Абас се заложио да палестинска држава постане пуноправна чланица УН и да се одржи међународна мировна конференција.

Он је истакао да се "мир може постићи само провођењем одлуке о успостављању двије независне државе, укључујући палестинску".

Према Абасовим ријечима, "свако војно рјешење /палестинског питања/ показало се неодрживим и неће моћи да осигура безбједност и стабилност у региону".