latinica  ћирилица
30/11/2023 |  17:21 ⇒ 18:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Обраћање Дачића у Скопљу: Срби на КиМ угрожени и дискриминисани

Први потпредсједник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас у Скопљу, током обраћања на Министарском савјету ОЕБС-а, да се Срби на Косову и Метохији суочавају са све озбиљнијим облицима институционалне и вјерске дискриминације, угроженом безбједношћу и економском неизвјесношћу.
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Поменућу само неке од актуелних проблема са којима се наш народ на Косову и Метохији суочава. Право на гласање и учешће на предстојећим парламентарним изборима у Србији им је одузето од стране привремених институција самоуправе у Приштини. Недавно је дошло и до неодговорног помјерања спомен плоче српским војницима у Приштини - рекао је Дачић.

Како је навео, безбједносна ситуација у Покрајини представља разлог за дубоку забринутост.

- Сматрам да једино снажно међународно присуство, које поштује међународна правна документа, може гарантовати безбједност за све грађане у Покрајини. Упркос упорном одбијању Приштине да испуни своје давно преузете обавезе, Београд остаје привржен процесу дијалога, који се води под покровитељством Европске уније и очекује да ће сви до сада договорени споразуми бити без даљег одлагања спроведени - истакао је Дачић.

Коментаришући наводе да је Албанија тражила да Косово буде члан ОЕБС-а, Дачић је рекао да Косово никада неће постати чланица ОЕБС-а "јер се у тој организацији, срећом, одлучује консензусом".

- Косово никад неће моћи да постане чланица ОЕБС-а зато што се Србија са тим неће сагласити - поручио је Дачић.

Како је рекао, данас је много пута у Скопљу поменуто питање територијалног интегритета, али Србија не може да прихвати да је важнији територијални интегритет Украјине или било које друге земље од територијалног интегритета Србије.

- Лицемјерно је да неко овдје говори о потреби да се заштити принцип територијалног интегритета и да се отворено предлаже нарушавање принципа територијалног интегритета Србије - навео је Дачић.