latinica  ћирилица
30/11/2023 |  18:22 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Додик: Кисинџерова рјешења за БиХ била реална, изводљива и довољна

Хенри Кисинџер није био само прави дипломата и мајстор спољне политике САД, већ и човjек визије и разумиjевања истинских процеса, а не наметнутих. Америка његовог времена била је прави свjетски лидер, прави базен демократије, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić) - Фото: РТРС
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net/Dona Katušić)Фото: РТРС

Додик је навео да ће Кисинџер и његова способност да увиди шта се дешава у сваком углу свиjета и да рjешење за сваку ситуацију недостајати не само САД, већ и свиjету.

- Његова рјешења за БиХ била су и једина реална, изводљива и довољна. Да је тадашња америчка администрација разматрала та рјешења и спроводила их, данашња БиХ би била стабилнија и просперитетнија - поручио је Додик на друштвеним мрежама.

Хенри Кисинџер, моћни дипломата чија је улога савјетника за националну безбједност и државног секретара под два предсједника оставила неизбрисив траг у спољној политици САД и донијела му контроверзну Нобелову награду за мир, преминуо је у 101. години.

Кисинџерова фирма за геополитичко савјетовање Кисинџер асошијејтс саопштила је да је он умро у свом дому у Контектикату, не наводећи више детаља.

Кисинџер ће бити сахрањен у кругу породице, а касније ће у Њујорку бити одржана јавна комеморативна служба.