latinica  ћирилица
30/11/2023 |  18:26 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Нешић на засједању ГС Интерпола: Представници Турске траже изручење гуленоваца из БиХ (АУДИО)

Док се ја налазим на челу Министарства безбједности у Савјету министара нико не може да нађе уточиште ако представља опасност по безбједност Турске или БиХ, тј. сви они који угрожавају на било који начин безбједност Турске ће бити изручени Републици Турској нормално уз адекватне доказе, рекао је Ненад Нешић за РТРС.


Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић, који учествује на годишњем засједању Генералне скупштине Интерпола у Бечу, навео је да је делегација БиХ имала доста билатералних састанака са екипом Интерпола Турске, Русије, САД, Србије, итд.

- Главна тема разговора са турским представницима Интерпола су били припадници тзв. Гуленове групације Фато групе. Они су тражили да БиХ предузме све мјере како би се наведена лица изручила Турској. Они не могу да прихвате да у БиХ постоје људи и организације тзв. гуленовци, и да на њих благонаклоно гледа наша власт, а да они угрожавају безбједност Српске - рекао је Нешић.

Такође, навео је Нешић, на састанку су нагласили пријатељство између предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Истакао је да на годишњем засједању Генералне скупштине Интерпола у учествује више од 1.000 полицајаца и челника снага за провођење закона из цијелог свијета, гдје је наведена организација утемељена прије 100 година.

- Битно је рећи да се овдје прије свега истицало неопходност међународне сарадње како у Европи, тако и између континената јер, нажалост, данас криминал не познаје границе и ми данас имамо да он дјелује ван граница појединих држава. Имамо чак и дјеловање ван континената ,тако да међународна сарадња мора бити на знатно вишем нивоу и то је била једна од главних тема - каже Нешић.