latinica  ћирилица
30/11/2023 |  18:28 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Подршка Аустрије европском путу БиХ (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и бошњачки члан Денис Бећировић разговарали су данас у Сарајеву са савезном министарком Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер.
Цвијановић и Едштадлер - Фото: Уступљена фотографија
Цвијановић и ЕдштадлерФото: Уступљена фотографија

Цвијановићева и Бећировић изразили су захвалност Аустрији на континуираној подршци БиХ на њеном европском путу и у додјељивању кандидатског статуса за чланство у ЕУ, као и снажном залагању за могућност отварања преговора с ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Нагласили су посвећеност испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије и реформским процесима ка европском путу БиХ.

Разговарано је о даљем унапређењу веома добрих и пријатељских билатералних односа БиХ и Аустрије, посебно економске и трговинске сарадње.

Истакнуто је да је на економском плану Аустрија један од највећих и најзначајнијих трговачких и инвестиционих партнера у БиХ и изражено увјерење да ће економска сарадња бити и даље унапрећивана.

Разговарано је о даљем споразумном регулисању билатералних односа двије земље.

Истакнута је опредијељеност за јачање регионалне сарадње и учешће у регионалним иницијативама.

Аустријска министарка је изразила очекивање да ће БиХ бити активно укључена у координацију приоритета и програма предсједавања Стратегијом ЕУ за дунавски регион ЕУСДР, схватајући то као начин подршке интеграционим процесима БиХ, јер БиХ од Аустрије преузима предсједавање у мају 2025. године.

Чланови Предсједништва захвалили су Аустрији на свеукупној билатералној и мултилатералној помоћи коју континуисано пружа БиХ.

Састанку је у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића присуствовао савјетник Вања Филиповић.