latinica  ћирилица
30/11/2023 |  18:29 ⇒ 18:35 | Аутор: Агенције

Беч: Ансамбли из Српске и Србије играју "Урнебесну трагедију"

Ансамбли Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта у Београду извешће 3. децембра, на сцени Акцент театра у Бечу, представу "Урнебесна трагедија", аутора Душана Ковачевића, а у режији Јагоша Марковића.
Представа "Урнебесна трагедија" - Фото: Уступљена фотографија
Представа "Урнебесна трагедија"Фото: Уступљена фотографија

Представа је премијерно изведена у мају ове године, а улоге играју Николина Фригановић, Жељко Еркић, Петар Васиљевић, Нела Михаиловић, Александар Вучковић, Сандра Бугарски, Бранко Видаковић и Лјубиша Савановић.

- "Урнебесна трагедија" је класика. Веома волим овај комад; густ је. Душко је "скројио" нешто што нигдје нисам срео - спојио је урнебесно и трагично. Толико сам задивљен тим спојем урнебесног и трагичног да са том материјом нисам на "ти", него сам јако мобилисан и да одговорим дјелу. А шта је урнебесно и трагично у том комаду? Све. Ни мање ни више него - све. Обиље је у питању, и тема и препознавања. У фокусу представе је породица. Јер, она је свијет у малом. И ту вам је и друштво и појединац и све генерације и сва времена. Кроз њу се све прелама. Свако живи своју стварност. Чак је свако и бира. То не значи да истина није само једна. А доживљаја  онолико - рекао је недавно преминули редитељ Јагош Марковић уочи премијере комада.

О представи је говорио и писац Душан Ковачевић.

- То је, у основи, и данас, као и тада кад сам је писао, прије више од три деценије, прича о деструкцији у једној породици. Постоји дефиниција, у коју дубоко вјерујем, да је породица нешто што је епицентар нашег живота и један од најзначајнијих чинилаца у нашем постојању. Наша дјеца се уче на постулатима односа у оквиру породице. Породица је најбитнија и најважнија школа у животу једног човјека. У каквој породици одрастете, такав ћете бити човјек - истакао је Ковачевић.