latinica  ћирилица
30/11/2023 |  19:02 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

У газдинству "Старчевић" код Добоја отворен најмодернији пластенички систем (ВИДЕО)

У Добоју се реализује пионирски пројекат паметних пластеника уз помоћ кинеске технологије, први ове врсте у Републици Српској и Федерацији БиХ.
Паметни пластеник - Фото: РТРС
Паметни пластеникФото: РТРС

На пољопривредном газдинству Југослава Старчевића, у добојском Мали Прњавор, почео је с примјеном нови систем биолошке производње поврћа заснован на производњи рибе.

Паприка и зелена салата у два пластеника по 500 квадрата биће први пут код нас произведена уз коришћење кинеске технологије. Ријеч је о чистој биолошкој производњи, без додавања вјештачких гнојива. Мозак паметне пластеничке производње је машина допремљена из Кине, која уз помоћ сензора све сама ради и дозира. Узима воду из језера, пуни резервоаре, а потом водом из рибњака, богатом аминокиселинама и гнојивом, прихрањује биљке.

Југслав Старчевић, пољопривредник из Малог Прњавора, каже да би, иначе, ту отпадну воду морали да испуштају, а и велики су намети на отпадне воде.

- Ми ту воду не бацамо у околину, већ дајемо биљкама, у суштини у једном процесу производимо два производа - каже он.

Ускоро ће бити инсталирана и нова опрема за хоризонталну производњу јагоде у пластеницима. Све је велики изазов, али би требало да олакша рад и повећа приносе.

Старчевић појашњава, да је у једном циклусу могуће произвести седам до осам тона паприке, око три тоне јагоде, тј. од 15 до 20 тона у два пластеника и око пет тона рибе годишње.

Пројекат је реализован на основу сарадње Кинеске фондације за мир и развој и Удружења пријатељства Кине и БиХ, уз посредовање Амбасаде Кине и Града Добоја.

Миао Даке, замјеник амбасадора НР Кине, рекао је да у овој области Кина има искуство и људске ресурсе, те да жели путем овог пионирског пројекта да преносе модерно знање у друге земље, а овог пута у БиХ.

Фарук Борић, предсједник Удружења пријатељства између БиХ и Кине, рекао је да ће пратити како се овај пројекат развија, те да ће удружење као нека врста надзорног органа помоћи у сарадње двије државе.

- Настојаћемо да у будућности оваквих пројеката буде још више - истакао је он.

Пољопривредно газдинство породице Старчевић једно је од највећих произвођача пластеничког поврћа. На 10.000 квадрата пластеника годишње могу да произведу око 100 тона поврћа.