latinica  ћирилица
30/11/2023 |  19:11 ⇒ 22:45 | Аутор: РТРС

Фестивал шумадијских вина у Бањалуци; 17 винара из представило више од 80 врста вина (ВИДЕО)

У Бањалуци Фестивал шумадијских вина. Одржан је у Подручној привредној комори у оквиру пројекта, који реализује Удружење произвођача вина са заштићеним географским поријеклом Шумадија.
Центар за развој породичних фирми - Фото: РТРС
Центар за развој породичних фирмиФото: РТРС

17 винара из Шумадије представило је више од 80 врста вина. Бањалука је посљедња станица Каравана шумадијских вина, који је већ био у Тивту, Нишу, Београду и Новом Саду. Тако је уз шљиву и ракију Шумадија свијету понудила и најбоља вина.

- Сутра у Крагујевцу имамо лансирање прве српске шљивовице заштићеног географског поријекла. Једна сјајна вест, која се поклапа са годину дана од када је УНЕСКО регистровао производњу српске шљивовице као нематеријално културно наслеђе - рекао је ненад Поповић директор Регионалне агенције за економск и развој Шумадије и Поморавља

Саша Новакковић предсједник Удружења произвођача вина Шумадија навео је да са низа најпрестижнијих свјетских такмичења у Шумадију стижу најпрестижније награде.

- То је потврда да смо на правом путу, а да смо ми, шумадијски винари почели коначно да сањамо сан, који смо започели прије неки 10 година - додао је он.

Овакви пројекти отварају простор за сарадњу Удружења винара Српске и Србије .

- Нама је стало и већ смо на неки начин договорили да винари из Репблике Српске са удружењем винара из Шумадије потпише један споразум о сарадњи - рекао је Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Саша Лалић, помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој у Министарству пољопривреде Републике Српске истакао је да је "Република Србија је нама матица и неко ко је у специјалним и паралелним везама у цјелокупној пољопривреди, наш ослобнац, окосница и по питању извоза и увоза и по питању пласмана."

Одржане су и дискусије о развој територијалног идентитета Шумадије кроз подршку секторима производње вина и ракије.