latinica  ћирилица
30/11/2023 |  20:24 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Бањалука: Усвојен Нацрт буџета за наредну годину од 187,89 милиона КМ

Одборници Скупштине града Бање Луке данас су усвојили Нацрт буџета Града за 2024. годину у износу од 187,89 милиона КМ и упутили га у јавну расправу.
Бањалука-Скупштина града - Фото: РТРС
Бањалука-Скупштина градаФото: РТРС

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је Нацрт буџета за 2024. годину је развојни, али истовремено и социјално најодговорнији.

Станивуковић је навео да је овим буџетом планиран наставак подршке грађанима кроз бесплатне уџбенике, грађевинске дозволе, легализацију, прикључке на водоводну и канализациону мрежу, али осим тога остаје и стратешко опредјељење за бесплатан јавни превоз за вишечлане породице, али и све пензионере.

Он је рекао да се Бањалука ове године налази у свом највећем инфраструктурном развоју, јер су покренути важни пројекти попут изградње централног спомен-обиљежја, моста у Доцу, моста у Чесми, колектора за пречишћавање отпадних вода, пута кроз Мотике, Куљане, Пријечане и Дебељаке, водовода на Пониру, уређења обала Врбаса и других важних пројеката који се очекују у наредној години.

Предсједник Скупштине Града Љубо Нинковић рекао је да завршена 25. по реду сједница Скупштине Града, те да је од укупно 29 тачака подршку одборника добило 25 тачака дневног реда, међу којима је и Нацрт буџета за 2024. годину.

- Усвојили смо Нацрт буџета, те нам у наредним даним предстоји јавна расправа, након чега ћемо већ половином децембра заказати нову сједницу Скупштине Града како бисмо расправљали о Приједлогу ребаланса за 2023. годину, али и Приједлогу буџета за 2024. годину – рекао је Нинковић.

Одборници су подржали више одлука о регулационим плановима, као и неколико одлука о закупима под посебним условима, па је тако одобрено продужење закупа градског простора, Анасамблу народних игара и пјесама "Веселин Маслеша", док је Тајландском бокс клубу МУАY ТХАИ у Републици Српској "Златна побједа" додијељен градски простор у закуп под посебним условима.

Подршку одборника добила је и Одлука о начину и условима за прекопавање и санацију јавних површина на подручју града Бањалуке, али и друге важне тачке.