latinica  ћирилица
01/12/2023 |  07:49 ⇒ 07:56 | Аутор: СРНА

Институт за јавно здравство: Добровољно и анонимно савјетовање и тестирање на ХИВ/АИДС

Поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство Републике Српске организује се тестирање на ХИВ/АИДС, хепатитис Б и Ц.
Институт за јавно здравство Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за јавно здравство Републике СрпскеФото: РТРС

У Институту за јавно здравство Републике Српске речено је Срни да ће тестирање бити организовано данас од 15.00 до 20.00 часова, док ће се за тестирање користити брзи тестови, крв из прста.

Из Института позивају све заинтересоване грађане , посебно младе, уколико су се ризично понашали или сумњају да су били изложени вирусу ХИВ-а, а желе сазнати и провјерити свој ХИВ-статус, да дођу у Центар да се тестирају.

Тестирање је, како су навели у Институту, анонимно, повјерљиво и бесплатно и није потребан никакав документ нити упутница породичног љекара.

- У оквиру тестирања обезбијеђено је савјетовање прије и послије тестирања у циљу унапређења знања о ХИВ/АИДС-у, начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно мјерама за спречавање преношења ове болести - навели су у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Свјетски дан борбе против АИДС-а или сиде обиљежава се 1. децембра. Болест је откад се појавила 1981. године у САД до сада однијела више од 25 милиона живота. Свјетски дан борбе против сиде обиљежава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са обољелима, установљена је 1991. године.