latinica  ћирилица
01/12/2023 |  08:36 ⇒ 08:36 | Аутор: СРНА

Космет: Рок за замјену регистарских таблица продужен до 15. децембра

Рок за замјену регистарских таблица које издаје МУП Србије са ознакама градова на Косову и Метохији за РКС таблице које издају привремене институције у Приштини продужен је до 15. децембра.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Ријеч је о регистарским таблицама са ознакама Приштине, Косовске Митровице, Гњилана, Призрена, Пећи и Урошевца.

У међувремену, грађани са сјевера покрајине узимају РКС таблице како би могли да се крећу и да би избјегли кажњавање, преноси РТС.

Према одлуци привремених институција у Приштини, која је донесена јуче послије подне, српске таблице на Космету важиће до 15. децембра, а разлог помјерања рока је велики број захтјева за регистрацију возила на РКС таблице.

Захтјев за продужетак рока претходно је дирекција косовске полиције за рејон Сјевер тражила од министарства унутрашњих послова самопроглашеног Косова.

Замјеник командира тзв. косовске полиције за рејон Сјевер Ветон Ељшани рекао је да се аутомобил са таблицама КМ "води као нерегистрован ауто који не треба да буде у саобраћају".

- То практично значи - дамо тикет од 150 евра, узимамо таблице, документа и возач треба аутомобил да уклони из саобраћаја, да одвезе кући. Ако видимо други пут онда одузимамо, конфискујемо - навео је Ељшани.

Питање укидања КМ таблица на сјеверу Косова и Метохије покренуо је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти прије више од двије године.

Јужно од Ибра српске таблице не користе се дуже од деценије.