latinica  ћирилица
01/12/2023 |  08:55 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

Позив мљекарима да поднесу захтјев за исплату премије

Одјељење за пољопривреду и рурални развој града Приједора позвало је данас пољопривредне произвођаче да у наредних седам дана поднесу захтјев за премију за млијеко.
Жарко Тубин - Фото: СРНА
Жарко ТубинФото: СРНА

Начелник овог одјељења Жарко Тубин рекао је да данас ступа на снагу Правилник за реализацију пројекта "Премија по литру произведеног и продатог крављег млијека" и да се захтјеви могу поднијети до 8. децембра, а да право имају пољопривредници који производњу млијека обављају на подручју града, који млијеко предају у једну од мљекара регистрованих у БиХ и уписани су у регистар пољопривредних газдинстава.

- Обрачун премија по овом основу исплаћиваће се тако да ће произвођачи који произведу до 50.000 литара млијека добијати до четири фенинга по произведеном литру, они који производе између 50.000 и 150.000 литара млијека добијаће три фенинга по литру, а они који производе више од 150.000 литара млијека по два фенинга - рекао је Тубин новинарима у Приједору.

Он је навео да, осим овог позива, град Приједор у сектору мљекарства издваја подстицајна средства и за узгој стеоних јуница и музних грла.

- У току године по овом основу смо имали око 70 захтјева, а укупно ће бити издвојено више од 100.000 КМ и средства ће ускоро бити исплаћена пољоприводним произвођачима - рекао је Тубин.

Према његовим ријечима, у Приједору има седамдесетак произвођача млијека који укупно производе око осам милиона литара млијека годишње.