latinica  ћирилица
01/12/2023 |  10:04 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

У Хрватској број обољелих од великог кашља највећи у протеклих 40 година

Епидемија великог кашља у Хрватској се шири, а број обољелих, којих је до сада регистровано 1.230, највећи је у посљедњих 40 година, изјавио је специјалиста епидемиологије у Хрватском заводу за јавно здравство Бернард Каић.
Болница (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Болница (Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Забрињавајуће је што тако велики број обољелих повећава шансу да се зарази новорођенче или дојенче које још није вакцинисано јер за њих болест може бити тешка, па чак и смртоносна - рекао је Каић.

Он је навео да је највише обољелих у доби од 10 до 14 година, преносе хрватски медији, који су јавили да је највише заражених у Загребу и Сплиту.

Шеф Службе за школску медицину при Наставном заводу за јавно здравство Татјана Петричевић Видовић рекла је да су адолесценти углавном вакцинисани и да код њих велики кашаљ није толико опасан, а и компликације су ријетке.

- Болест има три стадијума. Општи симптоми у почетном су повишена температура и шмрцање. У другом стадијуму се јавља напоран, исцрпљујућ кашаљ, често ноћу са снажним удахом и може бити праћен повраћањем. Затим слиједи трећи стадијум опоравка који може трајати седмицама, па и мјесецима - објаснила је она.

Велики кашаљ (пертусис) представља акутну и веома заразну бактеријску инфекцију дисајног система, а ризик од оболијевања и компликација највећи је код невакцинисаних новорођенчади. Могу обољети и непотпуно вакцинисана мала дјеца, старија дјеца и одрасле особе, без карактеристичних симптома болести.