latinica  ћирилица
01/12/2023 |  10:38 ⇒ 10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Била би грешка да Европска комисија инсистира да се пријем Украјине у ЕУ стави на дневни ред

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да би била грешка да Европска комисија инсистира да се пријем Украјине у Европску унију стави на дневни ред, додајући да би европски блок прво требало да потпише стратешко партнерство са Кијевом на период између пет и десет година.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYSО -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYSО

Орбан је рекао за државни мађарски радио да ове припреме не треба да значе да се "нешто тек стави на папир што ће сви прочитати", већ да ЕУ треба да разговара са свим чланицама, како би се ускладили свачији интереси.

- Једном када видимо да можемо да сарађујемо, онда можемо да ставимо на дневни ред питање чланства. То може да буде могуће за много година од данас - истакао је Орбан, пренио је МТИ.

Мађарски премијер је рекао да правни и политички системи земље у рату функционишу другачије и да стога није могуће да се каже да ли Украјина испуњава услов ЕУ, а то је владавина права.

Он је, такође, рекао да се не може одредити колико је велика територија Украјине, рекавши да је дио под руском контролом, додајући да не може да се каже ни колико становника има та земља јер многи константно одлазе у иностранство.

Када је ријеч о помоћи Украјини, Орбан сматра да би подршка Кијеву требало да се пружи ван буџета Европске уније, на транспарентан начин.

Напоменуо да би требало направити посебан фонд са међувладиним споразумом за подршку Украјини, у који би свака земља уплаћивала средства.

- Дали смо много новца Украјини, више од 100 милијарди евра, делимично кроз оружје, а делимично у новцу. Да се тај новац трошио на европски развој, европска економија би била у много бољем стању - нагласио је Орбан.

Он је додао да, уместо рата, треба постићи примирје.

- Умјесто рата, треба финансирати прекид ватре, а онда и мир - рекао је Орбан.