latinica  ћирилица
01/12/2023 |  10:47 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

Калинић: Кисинџер фараон свјетске дипломатије; Његове опсервације биле су готово визионарске

Дипломата Хенри Кисинџер један је од фараона свјетске дипломатије, попут чувеног Андреја Громика из совјетске ере и још неких заиста ријетких дипломатских бардова, каже Драган Калинић, некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Савјетовао је бројне америчке предсједнике, имао је значајну улогу у окончању Вијетнамског рата, изградњи нових односа са Русима и Кинезима, као и на Блиском истоку. Његове опсервације о суштини перманентне кризе у БиХ још од Дејтона, а које је изрекао прије 13 година у једном интервјуу биле су готово визионарске. И из данашњег угла добијају на актуелности и тежини. Из онога што је тада изрекао о БиХ као "глупаво признатој држави" погрешно би било закључити да је био просрпски пристрасан или да је радио као неки српски лобиста - каже Калинић за РТРС.

Калинић истиче да се Кисинџер показао као сурово реалан познавалац вијековне историје на овим мрачним просторима, чија анализа и закључци нажалост нису допрли до ушију оних западних моћника, који су ову земљу, како наводи, довели до руба неодрживости и пропасти.

- Срби су, колико знам у једном тренутку имали прилику да га конструктивно ангажују у покушају разријешења босанског чвора, али мислим да је то траљаво покушано и да зато није ни успјело. Отишао је у стотој години са овог свијета уз све контроверзе, које су пратиле његову дипломатску активност. И вјероватно незадовољан што његови савјети и поруке нису сваки пут прихваћени и довољно озбиљно схваћени - истакао је Калинић.

На примјеру Босне, каже Калинић, Кисинџера реалност није демантовала.

- У највећем дијелу вријеме ће показати да ли ће тако бити и са другим земљама захваћеним трагичним сукобима и различитим кризама, а које су биле предмет његових анализа - рекао је Калинић.

Хенри Кисинџер преминуо је у 101. години у свом дому у Контектикату. Кисинџер је био амерички дипломата, државни секретар и савјетник за националну безбједност у предсједничким администрацијама Ричарда Никсона и Џералда Форда.