latinica  ћирилица
01/12/2023 |  11:40 ⇒ 16:04 | Аутор: РТС

Вучић на Самиту лидера о климатским промјенама у Дубаију

Предсједник Србије Александар Вучић учествује у Дубајиу на Самиту лидера о климатским променама KОП28. Пре отварања Самита, бројни састанци са светским званичницима.
Предсједник Вучић и премијер Индије (фото:instagram.com) -
Предсједник Вучић и премијер Индије (фото:instagram.com)

Вучић указао је да се Самит одржава у сенци великих глобалних сукоба и превирања, док изазови у очувању планете, као јединог дома за све нас, постају све већи.

- Србија озбиљно приступа овим питањима и спремна је да допринесе свим иницијативама које за циљ имају ефикасну енергетску транзицију, већу и равномјернију инклузивност у управљању климатским промјенама, као и одговорно поступање у употреби фосилних горива и емисији угљеника - навео је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Истакао је да Србија остаје привржена политици зелене агенде у коју ће додатно улагати, свјесна да све оно што радимо данас, остаје као залог генерацијама које долазе.

Вучића су дочекали домаћини овогодишњег Самита, шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан, предсједник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Антонио Гутерес.

Пред церемонију отварања Самита лидера, Вучић се састао са предсједником Пољске Анџејом Дудом, министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулом бин Заједом, краљем Бахреина Хамадом, председником Кипра Никосом Христодулидесом, предсједницом Мађарске Каталин Новак, као и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Вријеме је за конкретне акције, јер морамо да дјелујемо брзо и ефикасно. Србија је увијек спремна - написао је Вучић на Инстаграму buduchnostsrbijeav.

Вучић се састао и са председником Европског савета Шарлом Мишелом

- Изузетно важан и добар разговор са Шарлом Мишелом. Разговарали смо о свим стратешким питањима од значаја за Србију и Европу. Увјерен сам да ће Србија у годинама које су пред нама отворити врата пуноправног чланства у ЕУ - навео је Вучић на инстаграм налогу buduchnostsrbijeav.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић се састао и са предсједником Владе Индије Нарендром Модијем, са којим је разговарао о најважнијим темама и поновио позив да посјети Србију.

Разговарао је и са директорком ММФ-а Кристалином Георгиевом, предсједницом Словеније Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ове године у Дубајиу се биљежи рекордан број челника држава и влада, 170 учесника, што до сада ниједан KОП самит није имао.

Након доласка свих званица, услиједиће свечана церемонија отварања Самита лидера и то говором предсједника УАЕ, шеика Бин Заједа. Потом ће се присутнима обратити и остали учесници, међу којима је и Вучић.

Скоро сви лидери свијета су у Дубаију, изузев америчког предсједника Џозефа Бајдена, предсјдника Палестине Махмуда Абаса и папе Фрање, који је учешће отказао из здравствених разлога.

На маргинама Самита, Вучић ће имати и низ билатералних састанака са бројним високим званичничима.