latinica  ћирилица
01/12/2023 |  11:42 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Бањалучанин интернет малверзацијама покушао да изнуди новац

Припадници Једнице за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијели су бањалучком Окружном јавном тужилаштву извјештај против Бањалучанина чији су иницијали А.Б. који је интернет малверзацијама покушао да изнуди 250.000 КМ од правног лица из Хрватске.
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske) -
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske)

Извјештај је поднесен због кривичног дјела уношење компјутерских вируса у стицају са кривичним дјелом компјутерска превара, кривичног дјела изнуда у стицају са кривичним дјелом неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

А.Б. је ова кривична дјела извршио од јуна до 29. августа 2021. године у намјери прибављања противправне имовинске користи.

Ово лице је кориштењем лажног налога електронске поште и лажним приказивањем чињеница довело у заблуду запослене у једном правном лицу са сједиштем у Хрватској због које су, вјерујући да је ријеч о вјеродостојном пошиљаоцу, отворили и активирали прилог електронске поруке што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутерима и компјутерском систему.

Пријављени је потом од овог правног лица тражио да за откључавање и необјављивање снимљених садржаја уплати у виртуелној валути биткоин 250.000 КМ, односно 1.000.000 куна.

Из МУП-а Републике Српске упозоравају грађане и правна лица на све чешћу појаву лажних порука електронске поште које имају за циљ крађу идентитета, запамћених лозинки и података, уз напомену да у случају било какве сумње у потенцијални напад без одгађања то пријаве најближој полицијској станици.