latinica  ћирилица
01/12/2023 |  12:13 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

У Хрватској почела израда геодетског снимка, први документ у процесу градње одлагалишта

У Хрватској је почело геодетско снимање локације на Трговској гори за смјештај центра за збрињавање радиоактивног отпада ради припреме идејног и главног пројекта, те добијања локацијске и грађевинске дозволе.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Геодетско снимање постојећег стања почело је 29. новембра, саопштено је данас из хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.

Из Фонда, чије је сједиште у Загребу, објаснили су да је геодетски снимак основни документ за израду свих пројеката који слиједе при пројектовању грађевина.

- Снимак израђује фирма "Геодезија и пројектовање" на основу спроведеног поступка јавне набавке - саопштено је из Фонда.

Геодетски снимак обухватиће катастарску општину и све припадајуће катастарске честице које обухвата локација, а израђује се у промјеру 1:100, 1:200 или 1:500 са прецизношћу за 1:200 за све надземне и подземне грађевине и инфраструктуру, нарочито потпорни зидови, канали, пропусти и слично, ниско и високо зеленило и остали елементи затечени у простору, у складу са Законом о грађењу.

Планирано је да геодетски снимак буде завршен до краја године.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нукеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори у општини Двор, на самој граници са БиХ, што је изазвало страх код грађана 13 општина у сливу ријеке Уне.

Према Националном програму спровођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, који је Влада Хрватске донијела крајем 2018. године, Трговска гора и касарна Черкезовац предвиђени су као локација дугорочног складишта тог отпада, чему се противила БиХ и Република Српска.