latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:03 ⇒ 13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

САД уводи визе израелским екстремистима на Западној обали

Сједињене Америчке Државе ће у наредних неколико недјеља увести забрану издавања виза за израелске екстремистичке досељенике који учествују у насиљу против палестинских цивила на окупираној Западној обали, рекао је један високи званичник Стејт департмента.
Америчка застава (Фото: EPA/ETIENNE LAURENT) -
Америчка застава (Фото: EPA/ETIENNE LAURENT)

Према ријечима тог званичника који је желио да остане анониман, амерички државни секретар Ентони Блинкен је током састанка са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и ратним кабинетом обавијестио израелске власти да ће САД предузети своје акције против одређеног броја људи, пренио је Ројтерс.

Западна обала, једна од територија гдје Палестинци желе државу, прошла је кроз повећање насија претходних мјесеци након ширења јеврејских насеља и скоро деценије ћорсокака у мировним процесима под окриљем САД, подсећа британска новинска агенција.

Насиље, које је ове године највеће у претходних 15 година, повећало се откако је Израел напао Појас Газе, као одговор на смртоносни напад милитантног Хамаса на југ Израела 7. октобра.

САД су неколико пута поновиле да су забринуте због све већег насиља на Западној обали, рекавши да то мора да престане.
Амерички предсједник Џозеф Бајден је у коментару од 18. новембра у Вашингтон посту упозорио да ће Вашингтон предузети мјере против насилника.

- Рекао сам израелским лидерима да екстремистичко насиље против Палестинаца на Западној обали мора да престане и да они који врше насиље морају да сносе одговорност. САД су спремне да предузму мјере, укључујући и забрану издавања виза екстремистима који нападају цивиле на Западној обали - написао је тада Бајден.

Званичник Стејт департмента који је желио да остане анониман, рекао је да Вашингтон жели да Израел процесуира насилнике, али да се тај корак још није догодио, додајући да би забране виза могле да услиједе наредних недјеља.

Подаци УН показују да су се од 7. октобра дневни напади на Западној обали више него удвостручили.