latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:07 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

На УКЦ-у се лијечи 107 заражених ХИВ-ом (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 107 пацијената од ХИВ-а и сви су стабилни захваљујући терапији која се стално унапређује, истакла је начелница Клинике за инфективне болести Антонија Верхаз.
Антонија Верхас - Фото: РТРС
Антонија ВерхасФото: РТРС

Верхазова је рекла да су у претходној години евидентирана два смртна случаја - преминули су пацијенти код којих је касно постављена дијагноза.

Она је рекла да се због тога ставља акценат на рано откивање ове болести јер она није толико тешка и опасна као што је била прије 20, 30 или 40 година.

- Тренд оболијевања из године у годину је у повећању, можда због тога што је већа и боља доступност тестирања - рекла је Верхазова.

Верхазова је рекла да ХИВ данас спада у хроничне заразне инфекције које се држе под контролом захваљујући ефикасној терапији, те напоменула да УКЦ има сву доступну дијагностику, а да терапију обезбјеђује Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ, осим да лијечи пацијенте, има обавезу да ради и на превенцији настанка и ширења обољења, а истовремено на едукацији здравствених радника, студената и становништва.

- То радимо и данас - радимо бесплатне прегледе и овим путем желим да позовем све становнике који сматрају да су били у неком контакту или припадају некој ризичној групи да дођу на тестирање у УКЦ - рекао је Ђајић.

      View this post on Instagram

A post shared by RTRS (@rtrsvijesti)

Поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС-а Клиника за инфективне болести УКЦ Републике Српске данас је организовала бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус ХИВ-а.

Тестирање се врши брзим, рапид тестовима, а сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести - у приземљу, амбуланта број три, улаз са паркинга до 19.00 часова.

Свјетски дан борбе против сиде - 1. децембар обиљежава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са обољелима, установљена је 1991. године.