latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:21 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС 12. децембра о законима о референдуму и имунитету (ВИДЕО)

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за 12. децембар редовну сједницу републичког парламента, а на њој би, поред осталог, требало да се расправља о Приједлогу буџета Републике Српске за 2024. годину, а који је данас усвојен на сједници Владе Српске.
Колегијум НСРС - Фото: РТРС
Колегијум НСРСФото: РТРС

На Седмој редовној сједници би требало да се расправља и о Нацрту закона о референдуму и грађанској иницијативи, али и о Нацрту закона о имунитету.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Нацртом закона о имунитету Српске, који ће бити разматран 12. децембра, предвиђено да се искључиво штите акти парламента Репубике Српске да би могли бити дпровођени, а није ријеч ни о каквој заштити политичких функционера.

- Овај нацрт закона штити акте Народне скупштине Републике Српске да би могли бити спровођени. Ми који их изгласавамо имамо имунитет, а они који их спроводе у овом моменту такав имунитет немају - рекао је Стевандић након сједнице Колегијума.

Говорећи о Нацрту закона о референдуму и грађанској иницијативи, који ће бити разматран на истој сједници, Стевандић је рекао да је овим актом предвиђено да надполовична већина изашлих грађана одлучује о референдуму, а не надполовична већина уписаних грађана.

Када је ријеч о Приједлогу буџета за 2024. годину, Стевандић је рекао да је овај буџет велика задаћа да се спроведе, јер је он, што се тиче бораца, већи за 120 милиона КМ, а за 130 милиона већи када је ријеч о пензионерима.