latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:50 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

За додјелу подстицаја за директна улагања пријавило се 315 привредних субјеката

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о спровођењу јавног позива за додјелу подстицаја за директна улагања у овој години, на који се пријавило 315 привредних субјеката, а комисија је утврдила да 233 испуњавају прописане услове, саопштено је из Министартва привреде и предузетништва Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

Од укупног броја пријава - 81 привредни субјект није испунио формалне и материјалне услове утврђене прописима.

Из Министарства привреде и предузетништва наводе да је један привредни субјект доставио обавјештење да одустаје од подстицаја за директна улагања.

- У наредном периоду потребно је доношење рјешења о додјели подстицаја за директна улагања у 2023. години и да Министарство са привредним субјектима закључи појединачне уговоре о додјели - наведено је у саопштењу.

Јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у 2023. години објављен је у дневном листу Глас Српске и на интернет страници Министарства привреде и предузетништва 17. августа и био је отворен 30 дана.

Поступак додјеле подстицаја за директна улагања вођен је у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, Уредбом о поступку додјеле подстицаја за директна улагања и Одлуком о давању сагласности на план кориштења средстава.

- Подстицајима вриједности 14,5 милиона подржана је реализација оправданих инвестиционих улагања привредних субјеката у износу од 87,6 милиона, за набавку производних линија, дигитализацију производних процеса, ЦНЦ машина, робота, ласера и друго - навели су из Министартва привреде и предузетништва.