latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:57 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Наставак реформских процеса

Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци Приједлог програма економских реформи Српске за период 2024-2026. године, који је израђен на основу стратешких докумената Владе и уз допринос социјалних партнера у складу са смјерницама Европске комисије.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- У предстојећем периоду биће настављене иницијативе и вишегодишњи реформски процеси дефинисани реформским стубовима чија је реализација започета у претходном периоду, а односе се на економски раст, дигитализацију, реформу јавних предузећа, здравствену и социјалну политику и демографску обнову Републике Српске - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У наредне двије године предложена је реализација седам структурних реформи које су подијељене у три уже области - конкурентност, одрживост и отпорност, те људски капитал и социјалне политике.

Планирано је унапређење конкурентности привреде подршком технолошком развоју и јачању ланаца вриједности и снабдијевања, повећање ефикасности пословања јавних предузећа и њихово реструктурисање, енергетска транзиција, убрзана дигитална трансформација, модернизација и обнова транспортне инфраструктуре у складу са циљевима Зелене агенде.

Такође, планирано је веће запошљавање путем боље усклађености образовања и развој практичних знања и вјештина на тржишту рада, као и унапређење квалитета и ефикасности институционалних механизама за пружање услуга социјалне и здравствене заштите.

Према пројекцијама Програма економских реформи, стопе привредног раста Републике Српске у периоду 2024–2026. године износиће три, 3,2 и 3,5 одсто респективно, наводи се у саопштењу.

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ПЛАТАМА ЗАПОСЛЕНИХ У ШКОЛАМА

Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима и Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе.

Разлог за доношење ових закона је усклађивање платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Републике Српске, а који имају платни коефицијент нижи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног законом којим се уређују плате запослених у органима управе, с циљем побољшања материјалног положаја ове категорије радника, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Такође, према важећем Закону о платама за запослене у области културе Републике Српске одређена радна мјеста у установама културе нису била предвиђена, те је извршена корекција и додати су у одговарајуће платне разреде.

Предложени закони су дио сета мјера за повећање плата запослених у Републици Српској, а све у складу са Споразумом о динамици усклађивања платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области образовања и културе Републике Српске, који је потписан 21. августа 2023. године.

Измјене ових закона представљају још једну од мјера Владе Републике Српске које доприносе привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима.

Закони ступају на снагу 1. јануара 2024. године.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, по хитном поступку.

Разлог за доношење овог закона је усклађивање платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у области високог образовања и студентског стандарда Српске са платним коефицијентима запослених у органима управе, с циљем побољшања материјалног положаја ове категорије радника.

Ријеч је о усклађивању коефицијената запослених у високом образовању и студентском стадарду који имају платни коефицијент нижи од платног коефицијента пете платне групе дефинисаног законом којим се уређују плате запослених у органима управе.