latinica  ћирилица
01/12/2023 |  14:30 ⇒ 14:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Мета: Угашено хиљаде лажних Фејсбук налога из Кине чији је циљ поларизација САД

Стручњаци компаније Мета, у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, идентификовали су и елиминисали хиљаде лажних налога из Кине на друштвеним мрежама чији је циљ био поларизација САД, саопштила је компанија.
Мета (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/илустрација) -
Мета (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/илустрација)

Неко је у Кини је направио хиљаде лажних налога на друштвеним мрежама дизајнираних да изгледају као да се ради о Американцима и користио их за ширење спорног политичког садржаја у очигледном настојању да подели САД уочи избора следеће године, саопштила је компанија Мета.

Мрежа од скоро 4.800 лажних налога покушавала је да изгради стабилну публику, али су је стручњаци компаније у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, идентификовали и елиминисали, преноси Глас Америке.

Налози су, према саопштењу, имали лажне фотографије, имена и локације како би се дјеловали као свакодневни амерички корисници Фејсбука који се баве политичким питањима.

Наведено је и да су умјесто ширења лажног садржаја, као што су то чиниле друге мреже, налози коришћени за поновно дијељење постова са X платформе (Твитер), које су креирали политичари, новинске куће и други.

Компанија Мета платформс, са сједиштем у Менло Парку у Калифорнији, није јавно повезала кинеску мрежу са владом те државе, али је утврдила да потиче из те азијске земље.

Мета је у сриједу такође објавила извештај у којем се оцјењује да постоји ризик да ће инострани противници САД, међу којима су главни Иран, Кина и Русија, користити друштвене медије за мијешање у изборе.

У извјештају се наводи да се недавни напори Русије у вези са дезинформисањем фокусирају не на САД, већ на рат у Украјини, користећи пропаганду државних медија и дезинформације у настојању да поткопа подршку Кијеву, преноси Глас Америке.