latinica  ћирилица
01/12/2023 |  15:45 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Кошарац-Едштадлер: Бесмислено је да један нелегални и нелегитимни странац намеће своју вољу

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са савезном министарком Аустрије за ЕУ и уставна питања Каролином Едштадлер о актуелним политичким темама.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац je изразио захвалност Аустрији на континуираној подршци БиХ на њеном европском путу и у додјељивању кандидатског статуса за чланство у ЕУ, као и снажном залагању за могућност отварања преговора с ЕУ.

Он је истакао да Република Српска подржава реализацију 14 приоритета из Мишљења Европске комисије интегрално и у пакету, како би БиХ у коначници могла постати равноправан партнер и чланица ЕУ.

- У том процесу, примарно питање за Републику Српску је усвајање закона о Уставном суду БиХ и одлазак страних судија из ове институције, као и затварање ОХР-а, јер без тога не можемо направити кључне искораке према ЕУ - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да Република Српска у потпуности заговара унутрашњи договор два ентитета и три конститутивна народа у оквиру Дејтонског мировног споразума, без уплитања странаца у унутрашња питања и процесе одлучивања.

- У прошлости су бројни високи представници наметали разна рјешења, која никоме ништа добро у овој земљи нису донијела. Напротив, урушила су Дејтонски споразум и произвела додатно неповјерење у БиХ - нагласио је министар Кошарац.

Он је информисао саговорницу да Република Српска не признаје Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, јер није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

- Бесмислено је, неразумно и антидемократски да један нелегални и нелегитимни странац намеће своју вољу као законе у БиХ и на основу тога врши политички прогон легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српске и њених институција, које поступају у складу са Уставом и законима - поручио је Кошарац.

С тим у вези, министар Кошарац је поновио да су неприхватљиви политички атаци на руководство и институције Републике Српске, као и да су покушаји да се узурпира и отме њена имовина антиуставни и антидејтонски.

- Према Дејтонском споразуму, имовина припада Републици Српској и ФБиХ. То је црвена линија испод које Република Српска неће ићи. Све друго било би опасан преседан са несагледивим посљедицама - навео је Кошарац.

Он је одбацио као неосноване и нетачне наративе дијела међународне заједнице, првенствено Амбасаде САД-а у БиХ и нелегитимног Кристијана Шмита, те одређених политичких структура из ФБиХ, о томе да је Република Српска узрок политичке нестабилности и да блокира пут БиХ у ЕУ.

- Управо супротно, застој се дешава због чињенице да политичке структуре из Федерације БиХ нису испоштовале ранији политички договор о реализацији 14 кључних приоритета. Република Српска је, с друге стране, подржала све европске законе који су усвојени на заједничком нивоу - додао је Кошарац.

Он је оцијенио да је неприхватљива пракса да европски званичници разговарају са страним држављанином Шмитом о ЕУ интеграцијама БиХ, те да се у договору са политичким структурама из ФБиХ креирају рјешења која су противна интересима Републике Српске.

- Препознали смо различите врсте моделирања и малигног утицаја дијела западних земаља у том контексту, али Република Српска никада неће пристати на рјешења супротна њеним интересима, Уставу и Дејтонском споразуму. Наш став је да сва рјешења за БиХ морају бити плод договора домаћих политичких представника, који су легално и легитимно изабрани на демократским изборима - закључио је Кошарац.