latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:06 | Аутор: СРНА

Вучић: Вратити се основним принципима УН-а

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на Конференцији УН о климатским промјенама у Дубаију да је важно да се сви врате основним принципима организације УН и да нису могући различити приступи територијалном интегритету земаља.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Вучић је рекао да ће, без враћања основним принципима организације УН, сви увијек бити суочени са арбитрарним и произвољним приступима.

- Не можемо да имамо различите приступе територијалним интегритетима неких земаља, пошто ми у Србији то знамо боље од било кога - рекао је Вучић.

Он је указао на геополитичке проблеме са којима је свијет данас суочен и на бројне ратове који се воде.

- Ако нисмо успјели да ту остваримо резултате да их зауставимо, како можемо да будемо толико сигурни и убеђени да ћемо испунити најбоље резултате на пољу климатских промена? - упитао је Вучић.

Он је навео да ће Србија направити нову стратегију како би допринијела борби против климатских промјена, те упозорио да су климатске промјене у свијету такве да до се краја вијека може очекивати повећање температуре за пет степени, што може довести до катаклизме.

Вучић је позвао на сарадњу и да се нађе заједнички именитељ који ће пронаћи пут да свијет најприје ријеши највећа геополитичка питања, а затим да се на одговарајући начин позабави и са проблемом климатских промјена који постаје све већи.

Он је додао да је то дио стратегије до 2050. године за смањење угљен-диоксида и да је Србија спремна да допринесе у тој борби, али да свијет треба буде уједињен и одмах да дјелује.

- Суочени смо са највећим изазовом нашег времена у борби против климатских промена, катастрофалног глобалног загревања и опасности које представља за заједничку будућност - рекао је Вучић.

Он је навео да су у Србији осјетне климатске промјене, да су ове године били најтоплији јул, септембар и октобар, као и да сада мора да се израчуна направљена штета.

Вучић је рекао да се Србија бори са просјечном температуром вишом за 1,8 степени Целзијусових, што је изнад глобалног просјека, а у октобру су биле тропске ноћи, што је незапамћено.