latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Мондино: Аргентина неће улазити у БРИКС

Будућа министарка спољних послова Аргентине Дајана Мондино изјавила је да се та држава неће придружити групи земаља у развоју БРИКС, иако је претходна власт то помпезно најављивала.
Застава Аргентине (Фото: Wikimedia Commons) -
Застава Аргентине (Фото: Wikimedia Commons)

Мондино ће бити шеф дипломатије у влади новоизабраног предсједника Хавијера Милеја, након што положи заклетву сљедеће недјеље, пренио је Политико.

Аргентина је била једна од шест земаља које су на годишњем самиту у Јоханесбургу у августу позване да постану нове чланице блока. БРИКС тренутно чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

Та јужноамеричка држава могла је да постане нова чланица поменуте организације 1. јануара 2024, заједно са Египтом, Етиопијом, Ираном, Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима.

Политико подсјећа да је, након љетошњег позива да се прикључи БРИКС-у, аргентински предсједник Алберто Фернандез то помпезно прославио, уз ријечи да са ради "великој прилици".

- Отварамо могућности придруживања новим тржиштима и консолидације постојећих, као и повећања инвестиција, отварања радних мјеста и повећања увоза - рекао је он.

Међутим, како Политико истиче, предсједник Милеј, који је изабран у новембру, обећао је да ће драматично мијењати аргентинску спољну политику, укључујући њен однос са два главна трговинска партнера и земљама оснивачима БРИКС-а - Бразилом и Кином.

Овај медиј подсјећа да је Милеј бразилског лидера Луиза Инасија Лулу да Силву назвао "љутим комунистом", а оштро је критиковао Кину и пријетио да ће прекинути везе.

- Не бих промовисао односе с комунистима - рекао је он у августу.