latinica  ћирилица
01/12/2023 |  18:00 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Да ли се Бањалучани, којима је то потребно могу ослонити на коришћење услуга туђе његе и помоћи? (ВИДЕО)

Медицинска и индивидуална њега, помоћ у кући и друштвена помоћ, неки су од доступних модела помоћи старима, болеснима, непокретнима или усамљенима, о којима нема ко да брине.
Туђа њега и помоћ - Фото: РТРС
Туђа њега и помоћФото: РТРС

У Бањалуци, Хуманитарна организација Партнер једина је на подручју града која пружа ту врсту помоћи.

Бањалучанка Ханка Чалдаревић слијепо лице је којој је помоћ у кући потребна готово свакодневно. Скоро деценију и по о њој брине и у свакодневним пословима помаже Гордана - Гога, како је Ханка од миља зове.

Дружење је прерасло у пријатељство, а временом су постале јако блиске, као да су род рођени. Уз разговор и кафу и кућни послови им не падају тешко.

- Дружимо се три пута седмично, заједнички обављамо те послове. Пуно нам то значи. То би нам требао обављати неко али је тешко наћи јер су породице оптерећене својима обавезама и не могу стићи оно што радник стигне да нам помогне. А што се нас двије тиче 16 година смо заједно, већ смо прешли у пријатељство. Више него пријатељство. Јер велико је повјерење некога примити у кућу и толико година да буде у кући да му можеш дати и новчаник и кључеве и све чиме располажеш - навела је Ханка.

Куглање је дугогодишња Ханкина љубав. И ту јој много значи Гогина помоћ.

- Персонална асистенција је мени значила код куглања јер сам дуго куглала и онда сам морала имати асистента који каже колико је оборено кегли. Помоћ у кући треба. Рецимо код усклађивања боја, код разврставања веша, код прања прозора, понекад и код куглања све зависи од дана - каже Чалдаревићева.

Све је више старијих особа о којима нема ко да брине. Многи од њих не желе у старачки дом, па је то један од разлога због којих су потребе за његом и помоћи у кући све израженије. Хуманитарна организација Партнер једина је на подручју Бањалуке која пружа ову врсту помоћи. Са само 36 запослених брину о више од стотину корисника.

- Циљ све и једног нашег радника је олакшавање свакодневног живота корисника. Требамо да служимо као примјер другим лицима како да се односимо са особама којима је наша помоћ неопходна. Ми оплемењујемо нечији живот и душу. И да бисмо олакшали рад на терену нашим радницима у склопу ХО Партнер организујемо радионице, долазе нам психолози, физиотерапеути, медицинске сестре које нам помажу како да савладамо основне вјештине на терену - рекла је Гордана Тица његоватељица Хуманитарне организације Партнер.

Црвени крст у Бањалуци нема програм помоћи старим и болесним, као у другим општинама у Српској. Њихова обавеза је да сваки радни дан обезбиједе кувани оброк за 440 корисника. Највећи дио трошкова пројекта његе и помоћи у кући сносе локалне заједнице.

- У својим буџетима планирамо средства за финансирање ове услуге и усклађују се са потребама корисника и бројем сати. Практично центар за социјални рад врши процјену - навела је Зорица Чутура, руководилац Одјељења за одрасла и стара лица у Центру за социјални рад.