latinica  ћирилица
01/12/2023 |  18:06 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

НСРС 12. децембра о референдуму и имунитету - штите се искључиво акти Српске, не политичари (ВИДЕО)

На наредном засједању Народне скупштине је и Нацрт Закона о имунитету. Предвиђа да имунитет неће имати само посланици у Парламенту Српске, већ и предсједник и потпредсједници Републике и чланови Владе. Овим се штите акти парламента , каже Ненад Стевандић.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Посланици чијим гласовима се доносе акти - имају имунитет, али не и они који их спроводе. Тако, према садашњем закону, кривичне одговорности за поступке из својих надлежности амнестирани су посланици у Народној скупштини, али не и предсједник и потпредсједници Републике и чланови Владе. Новим законским рјешењем, имунитет би имали и највиши носиоци власти.

"Предсједник и потпредсједници Републике Српске и чланови Владе нису кривично или грађански одговорни и не могу бити притворени за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности. Лица из члана 3. овог закона против којих се покрене кривични или парнични поступак као посљедица непоштовања одлука лица које није именовано за високог представника у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, имају имунитет".

Овим се штите акти изгласани у републичком парламенту, објашњава предсједник Скупштине Ненад Стевандић.

- Ради се о штићењу аката НСРС, о имунитету који би имали они који спроводе акте НСРС а не ради се о нечему што штити функционере већ акте НСРС- јер ми који их изгласамо имамо имунитет а они који их спороводе - немају - рекао је Стевандић.

То не брине опозицију. Зато, на скупштинском колегијуму, нису ни гласали да закон дође на дневни ред.

- Стевандић лежи потрбушке и смишља како ће са новим Законом у НСРС још боље поправити положај функционера и његових политичких шефова - каже Игор Црнадак потпредсједник ПДП-а.

Никаква заштита политички функционера, већ заштита институција Републике Српске, објашњавају из Законодавног одбора.

- Чујем опозицију који тврде да се чува постојећа власт. Схватам да они не вјерују у чињеницу да икада могу вршити власт у Српској. Али понављам, ово је нешто што чува институције Српске и било је апсурдно да посланик има имунитет, а неки представници власти који врше озбиљније функције немају имунитет - истакао је Младен Илић предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске.

Све би требало да буде јасније на скупштинском засједању 12. децембра. Тада ће се посланици изјаснити и о Нацрту Закона о референдуму. Предвиђа да о референдуму одлучује натполовична већина изашлих грађана, а не уписаних.