latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:14 ⇒ 19:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг Ердогану: Дошло вријеме да Турска одобри улазак Шведске у НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану да је "дошло вријеме" да Турска ратификује документ о придруживању Шведске западној војној алијанси.
Ердоган и Столтенберг (Фото:  EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Ердоган и Столтенберг (Фото: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Турска и Мађарска једине су чланице НАТО-а које још увијек нису формално одобриле приступање Шведске, подсјећа АП.

Столтенберг је у изјави за ту америчку агенцију рекао да је током сусрета са Ердоганом, на магринама самита о клими COP28 у Дубаију, позвао Турску да заврши процес приступања Шведске.

- Јутрос сам се сусрео с предсједником Ердоганом и поновио своју поруку да је дошло вријеме да се финализује процес придруживања Шведске. Не могу да дам тачан датум, али поздрављам чињеницу да је прије неколико недјеља предсејдник Ердоган поднио парламенту папире за ратификацију - нагласио је секретар.

Турска је одлагала ратификацију више од годину дана, оптужујући Шведску да не схвата довољно озбиљно турску забринутост за безбједност, укључујући и борбу против курдских милитаната и других група које Анкара сматра пријетњом.

Шведска и Финска, која се придружила НАТО у априлу, напустиле су политику неутралности и аплицирале су за чланство у алијанси након руске инвазије на Украјину. Како би се примиле нове чланице, све постојеће морају одобрити одлуку.