latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:51 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Потребан унутрашњи дијалог, без уплитања странаца

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сматра да грађани и функционери Републике Српске и Федерације БиХ, али и они који се налазе на нивоу БиХ, могу ако желе да ријеше сваки проблем унутрашњим дијалогом, без уплитања странаца.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановићева је истакла да не препознаје потребу или жељу за дијалогом, већ да постоје политичке структуре које су навикнуте да имају поданички однос и слушају неког странца шта ће да каже, уради и препопручи.

- БиХ је већ дуже вријеме постала играчка у рукама других, а никако нешто чиме се ми истински бавимо или увијек очекујемо да неко са стране уређује и доноси одређене ствари - изјавила је Цвијановићева за БХТ.

Она је навела да је потребно вратити се унутрашњем дијалогу и кредибилном раду институција.

Коментаришући судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, Цвијановићева је навела да је ријеч о монтираном политичком процесу који је у функцији уништења Устава и уставног поретка.

Она је указала да је битна изјава министра унутрашњих послова Републике Српске Синише Карана да нико неће ухапсити предсједника Српске, јер је полиција у функцији заштите Устава и уставног поретка.

- Сасвим је нормално што је министар на тај начин реаговао и то је исправно, јер имамо таква два паралелна процеса, један је да браните уставност, а други је да нападате ту уставност и, нажалост, нападајући ту уставност користите и злоупотребљавате институције правосуђа - навела је Цвијановићева.

Она је додала да је посебна димензија у свему томе чињеница да дође неки странац који донесе измјене и допуне неког закона и каже да, ако не поштујете његове одлуке, онда идете у затвор.

- БиХ тиме сама себе дискредитује, а и тај Кристијан Шмит је дискредитује, избацује из нормалних токова цивилизованих, демократских земаља, јер таква пракса није демократска. Притом, имате предсједника Републике који је извршавао своје Уставом прописане обавезе -  истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да је БиХ нормална и правна држава, те да није експеримент и играчка у туђим рукама, постојале би јасно прописане процедуре како се преиспитују одређени акти ако се сматра да су у супротности са Уставом.

- Уставни суд БиХ не брани Устав, него креира уставна рјешења. Овај судски поступак је политички, монтиран, вјештачки наметнут, узурпаторски и ненормалан с аспекта чињенице да се неки човјек ставио изнад демократски изабраних институција и каже `ако мене не поштујете, онда ћете бити санкционисани` - указала је Цвијановићева.

Она је додала да је судски процес направљен са предубјеђењем да се у њега не би ушло да већ нема скривеног плана, али да је њена обавеза, као некога ко обавља важну позицију, да каже да то не може тек тако проћи.

- Носићемо се са многобројним кризама које је наметнуо Кристијан Шмит вјероватно у некој својој немоћи да изађе на крај са отпором који се показује у Републици Српској према њему, управо због чињенице да није прошао процедуру прописану Дејтонским споразумом -  истакла је Цвијановићева.

Говорећи о оствареним резултатима током годину дана мандата у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је рекла да су очекивани, односно да има ствари о којима се чланови слажу, а и оних о којима имају политички различите ставове, па се то манифестује у одлукама овог тијела.

- Ипак, нема великих непознаница, тамо смо људи са различитим политичким приступима о веома важним питањима, а постоји и свијест о томе када је нешто важно за грађане Републике Српске и ФБиХ да су онда то ствари које се лако рјешавају, као што је ратификација одређених споразума, пројеката које треба подржати. Ту нема никаквих проблема - закључила је Цвијановићева.