latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:52 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Убрзана истраживања терапије за обољеле од ХИВ-а; Нада да ће доћи крај најдужој епидемији (ВИДЕО)

У Српској је, ове године, пријављено 11 нових случајева обољења од вируса ХИВ. На Свјетски дан борбе против ове болести, информација - да су убрзана истраживања за терапију ињекцијама за обољеле, и да постоји нада да ће доћи крај епидемији, која траје 42-ије године.
ХИВ тестирање (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY) -
ХИВ тестирање (фото: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Од када је откривен, 1981. године, вирус ХИВ однио је више од 40 милиона живота широм свијета. У Српској са њим живи 186 особа. Ове године 11 новооткривених.

- Особе са овом инфекцијом могу да доживе дубоку старост, то је веома значајно нагласити. У овом тренутку у УКЦ лијечимо 107 пацијената обољелих од ХИВ-а. Сви су стабилни захаљујући терапији - каже Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести, Универзитетски клинички центар Републике Српске.

Борко Павлица са Клинике за инфективне болести, Универзитетски клинички центар Републике Српске додаје да "када се негативизују, тј. када количина вируса у њиховом организму буде толико мала да се ПЦР тестирањем не може детектовати, што значи да не могу ни пренијети инфекцију другим особама, што је јако битно, живе свој живот као и прије."

Ове године, међутим, регистрована су и два смртна случаја. Ријеч је о пацијентима код којих је инфекција касно откривена. Зато још једном ваља подвући важност тестирања. Данас се можда о овој инфекцији говори више него осталих дана у години, али тестирање је бесплатно и анонимно сваки дан.

- УКЦ Републике Српске, осим што има обавезу да лијечи пацијенте, има обавезу да ради на превенцији обољења и едукацији здравствених радника, студената и становништва. То радимо и данас - истиче Владо Ђајић, генерални директор Универитетског клиничког центра Републике Српске.

Дијана Кнежевић годинама ради у Савјетовалишту за ХИВ, са обољелима и њиховим породицама и каже – од саме болести обољелима теже пада стигма.

- Послодавац кад сазна за дијагнозу на неки начин сазна за нашег пацијента, да му отказ или каже – ја бих, да се чује у фирми, исти дан морао затворити фирму. Срамота је да човјек који дође на комисију за обраду буде нападнут и извијеђан од стране љекара и избачен из амбуланте, а то се дешава - наводи Кнежевићева.

Вирус ХИВ-а узрокује АИДС, болест имунолошког система која отвара пут различитим додатним инфекцијама. Преноси се незаштићеним полним путем и путем крви и никако другачије.

- Треба да знамо да нас обољеле особе не могу заразити ако смо у контакту, ако се грлимо, рукујемо, пољубимо, радимо са њима, идемо са њима на рекреацију. То нису начини како се ХИВ преноси - рекла је Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске

Иако је ријеч о смртоносном вирусу за чије постојање знамо дуже од 40 година, број особа које се јаве на тестирање у Српској годишње је и даље двоцифрен. На Институту ове године урађено је 35 тестова на ХИВ.