latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:53 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Бањалука: Одржана панел дискусија "Снимај у Српској, изазови и потенцијали" (ВИДЕО)

У Бањалуци је, у организацији Аудио-визуелног центра Републике Српске, одржана панел дискусија "Снимај у Српској, изазови и потенцијали".
Панел дискусија "Снимај у Српској, изазови и потенцијали". - Фото: РТРС
Панел дискусија "Снимај у Српској, изазови и потенцијали".Фото: РТРС

Окупила је представнике аудио-визуелних центара, продуценте, домаће и филмске ствараоце из региона. Догађај, на ком су представљени планови сарадње свих регионалних аудио-визуелних центара, одржан је под покровитељством предсједника Милорада Додика.

Аудио-визуелни центар постао је вјетар у леђа филмским ствараоцима, подржавајући их у свим фазама производње филмова и телевизијских серија. Много енергије уложено је и у развој идеје и сценарија како би у наредној години добили пројекте спремне за продукцију.

- Дискусија је показала да је јако важно што је Уредба о подстицају донесена од стране Владе Републике Српске, што постоји као институција Аудио-визуелни центар Републике Српске већ двије и по године, што ради, фукционише, објављује конкурсе, и има континуирано финансирање - рекла је Ања Илић, директор Аудио-визуелног центра Републике Српске.

Један од главних адута Бањалуке и Републике Српске је и одличан стратешки положај, природне љепоте, богато културно насљеђе, али и захвална клима и локације доступне за снимање током читаве године. Управо то их поставља на мапу европских филмских локација, гдје се по доста нижој цијени може реализовати продукцијски пројекат.

- Овдје смо се састали да укажемо на неке квалитете, да пренесемо своја позитивна искуства, да помажемо једни другима, али и да укажемо на евентуалне грешке - Раде Војиновић из Министарства културе и информисања Србије.

Један од главних циљева дискусије било је и стварање снажне филмске индустрије у Српској, а бенефити тога одразиће се и на друге привредне гране, али и на сарадњу са центрима у региону.

- Наша сарадња са Аудио-визуелним центром је јако добра, од оснивања центра снмо у контакту, састајали смо се и у Загребу и на другим мјестима. Говорили о изазову формирања једног оваквог центра, пренијели смо наша исксуства и изазове са којима се сусрећемо, говорили смо о уредбама и законима - наводи Крис Маричић, директор Аудио-визуелног центра Хрватске.

Почетком наредне године Аудио-визуелни центар Републике Српске наставља реализацију бројних пројеката.