latinica  ћирилица
01/12/2023 |  20:19 ⇒ 02/12/2023 | 08:14 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Бенефите дипломатских веза Српске и Русије имају и грађани ФБиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да од добрих диломатских веза Републике Српске са Русијом економске бенефите имају и грађани Федерације БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Имају повлаштену цијену гаса, па чак и у овом периоду када је Русија у сукобу са Украјином. Могу рећи да су већу корист имали грађани ФБиХ, с обзиром на већу зависност о снабдијевању гасом. Република Српска је мали потрошач, готово занемарљиво у односу на ФБиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је веза Републике Српске и Русије вишеслојна, да ће у будућности бити развојних пројеката и да се са том намјером и одржавају односи са Москвом.

- Наши односи немају никакво утемељење у овоме што се дешава у вези са ратом у Украјини. Те везе постоје и постојаће и у будућности - рекла је Цвијановићева за БХТ.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска заузела неутралан став по питању конфликта између Русије и Украјине.

- Не желимо да будемо навијачи у нечему гдје људи страдају. С друге стране, БиХ није никакав геополитички глобални фактор да би сада себи дали на важности да ће бити значајна за неко одлучивање - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће сукоб између Русије и Украјине једног дана стати и да нема потребе унапријед кидати везе.

- Мислим да су све чланице ЕУ претрпјеле огромну економску штету. Нашли су они друге снабдјеваче за своје гасне потребно, али ту штету трпи привреда - појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да је Русија и велика узданица када је ријеч о Дејтонском мировном споразуму јер није имала навијачку улогу.