latinica  ћирилица
01/12/2023 |  20:27 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Цвијановић: То што нема договора о празницима указује на дубоку дезинтегрисаност друштва

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић нагласила је да у БиХ није било добре воље да се постигне договор о заједничким празницима, што показује дубоку дезинтегрисаност и политике и цјелокупног друштва, институционално и на сваки могући начин.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Умјесто да се то санира на начин који би био прихватљив, постоји стална потреба за наметање. Силом хоће да нам се наметне високи представник, неки амабасадори силом хоће да нас натјерају да мислимо овако или онако, политички партнери који мисле другачије силом хоће да нас натјерају да то мора бити како они кажу - изјавила је Цвијановићева за БХТ.

Она је оцијенила да би било добро да је постигнут договор око заједничких празника на нивоу БиХ.

- Сада имате иронију да се у Републици Српској обиљежава Дејтон, темељ за оно што је данас БиХ у којој живимо 28 година, а са друге стране имамо обиљежавање 25. новембра, датума који се везује за бившу државу која је напуштена, концептуално, идеолошки и вриједносно - истакла је српски члан Предсједништва.

Она је навела да једни неће да прихвате да је БиХ постала 21. новембра, са оваквим унутрашњим уређењем какаво је у земљи, а са друге стране им смета обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске, али не и обиљежавање 1. марта.

- Имате напад на 9. јануар који, као бајаги, неког вријеђа и слично, а са друге стране, за нешто што сте напустили, рушећи претходну земљу, кажете "то су наше основне вриједности" - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да антифашисти треба да буду сви који се опиру разним негативним стварима, али да се све то не смије злоупотребљавати и тврдити да је нешто празник, а није.

Према њеним ријечима, треба његовати све оно што је важно и позитивно из прошлости на неком универзалном нивоу.

- Ми једни друге треба да натјерамо да дијалогом ријешимо ствари, а не да користимо некога споља. Све што функционише на бази силе или наметања не производи емотивну везу ни са државом, ни са чиме. Само вам прави већи отпор - истакла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће се 9. јануар - Дан Републике Српске славити, додајући да то није провокација, као што то неки у ФБиХ представљају.

Српски члан Предсједништва БиХ рекла је да не очекује санкције због обиљежавања 9. јануара.

- Не страхујем ни од каквих санкција и не знам зашто би оне постојале. Присуство појединих земаља овдје се већ неко вријеме и види само преко санкција и одређених пријетњи. Навикли смо на присуство оних који су овдје страни фактор, а по својим изјавама су скоро постали локалци и мијешају се у све и свашта - навела је Цвијановићева.