latinica  ћирилица
02/12/2023 |  08:25 ⇒ 13/12/2023 | 11:53 | Аутор: РТРС

Зечевић: Обезбиједити сигурност и за треће доба, а Европски добровољни пензијски фонд то нуди (ВИДЕО)

Колика ће нам бити пензија и хоћемо ли с њом моћи нормално живјети? Ако у том размишљању и калкулисању нисте задовољни сумом коју можете да очекујете, можда још није касно да је увећате. Уколико имате могућност да одвојите неки износ са стране, приватни пензиони фондови су добро рјешење. Како они функционишу, колика је заправо то сума коју би могли да одвајате мјесечно за безбрижнију старост?
Јутарњи програм, гост Здравко Зечевић - Фото: РТРС
Јутарњи програм, гост Здравко ЗечевићФото: РТРС

- Да би један државни пензиони фонд у идеалним условима могао да функционише, неопходно је да четири радна мјеста покривају једну пензију. С обзиром да то у много земаља више није случај, јавља се тај недостатак средстава за редовне, државне фондове - рекао је Здравко Зечевић, извршни директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом.

Навео је да су проблеми и у ниском степену природног прираштаја, као и да је однос плате и пензије око 40 одсто.

- На овим просторима присутне су континутиране миграције, што утиче на број радних мјеста. Овај проблем немамо само ми, него и много развијеније земље - рекао је Зечевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Зечевић је истакао да је потребно обезбиједити сигурност и за треће доба и, како каже, Фонд то нуди.

Штедња у добровољним пензијским фондовима базирана је на добровољности чланова, те не постоји законска обавеза уплате пензијских доприноса у ове фондове.

Додао је да тенутно је најмања уплата у Европски пензиони фонд је 10 КМ.

Европски добровољни пензијски фонд броји више од 42.000 чланова којима се редовно уплаћује добровољни пензијски допринос, имају тренд континуираног раста те је у овој години више од 2.000 нових чланова почело да штеди у ЕПФ-у.

Пензиони систем разних држава су различити, у ЕУ - у зависности од земље до земље, такође је дефинисан различито, у Њемачкој постоји тростубни пензиони систем што у суштини значи да имамо обавезни државни пензиони фонд, као први стуб.

Други, да послодавци уплаћују један дио средстава и у приватни пензиони фонд и трећи стуб је базиран на одлуци запосленог да самостално један дио, у односу на различите понуде, пласира у приватни пензиони фонд.

У Француској, као другој водећој земљи ЕУ, постоји само државни фонд.