latinica  ћирилица
02/12/2023 |  09:17 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

У међународној акцији слободе лишена 23 лица (ФОТО)

На подручју Републике Српске су у међународној акцији "Џад" ухапшена 23 лица, а откривено је 20 кривичних дјела, и то највише из области трговине дрогом и оружјем.
Aкцијa "СИ ЂЕД 2023" (Фото:mup.vladars.rs) -
Aкцијa "СИ ЂЕД 2023" (Фото:mup.vladars.rs)

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су у оквиру акције усмјерене на заједничко дјеловање против нелегалне трговине оружјем, дрогом, кријумчарење миграната и трговину људима извршили провјеру 852 лица и 701 возила.

Слободе су лишшена 23 лица на подручју Републике Српске и откривено је 20 кривичних дјела, од чега 15 кривичних дјела неовлаштена производња и промет опојних дрога и пет кривичних дјела недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја. Пронађено је и одузето 13 пушака, пет пиштоља и 1.370 комада муниције, саопштено је из МУП-а Српске.

Акцију су реализовале полиције 26 европских земаља уз подршку Европола, Евроџаста, Фронтекса и Интерпола.

У овим планским активностима учествовало је 710 полицијских службеника, а саму активност координисала је Управа за организовани и тешки криминалитет МУП-а Републике Српске уз подршку полицијских управа Источно Сарајево, Приједор, Добој и Бањалука.

Из МУП-а су истакли да је једна од њихових значајнијих активности у овој међународној полицијској активности акција кодног назива "Коде" у којој су припадници Полицијске управе Источно Сарајево заједно са Управом за организовани и тешки криминалитет и у сарадњи са Европолом слободе су лишили 14 лица.

Њима се на терет ставља да су починили кривично дјело неовлаштена производња и промет дрогом, чиме су причинили противправну имовинску корист од 2.750.000 КМ.

Ова акција била је усмјерена против више лица да су дужи период на подручју Источног Сарајева договарала куповину, дистрибуцију и новчану исплату хероина, кокаина, марихуане, амфетамина, екстазија и других супстанци за производњу наркотика те тако починили претходно наведено кривично дјело.

У акцији "Џад" широм Европе је учествовало укупно 22.488 службеника, а епилог су 163 покренуте истраге.

Провјерено је укупно 215.273 особа и 67.277 возила, као и 5.225 поштанских пошиљака и пакета.