latinica  ћирилица
02/12/2023 |  12:06 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Полиција у ФБиХ немоћна да открије вандале који уништавају саобраћајне знакове на ћирилици

Прецртавање графитима ћириличних назива насељених мјеста у Федерацији БиХ честа је појава коју из Јавног предузећа "Цесте ФБиХ" редовно пријављују, али полиција, како кажу, до сада није открила ниједног починиоца.
Прецртавање графитима ћириличних назива у ФБиХ - Фото: СРНА
Прецртавање графитима ћириличних назива у ФБиХФото: СРНА

- На одређеним подручјима у ФБиХ имамо константан проблем уништавања саобраћајних знакова исписивањем непримјерених графита, те прецртавањем ћириличких, а у мањој мјери и латиничних назива насељених мјеста. Сваки случај је пријављен надлежним полицијским управама, али до сада ниједан починилац није откривен - речено је из овог предузећа.

На питање да ли су упознати са исписивањем усташких симбола на саобраћајној табли у српским повратничким селима у Ливањском пољу, што је изазвало узнемирење малобројних мјештана, из овог предузећа наводе да сваки вандализам ове природе пријаве полицији и да постоје записници, али да ниједан починилац није откривен.

Фото: СРНА

- У оквиру редовног одржавања очистићемо знакове и то је све што се може предузети из наше надлежности. Приликом чишћења хемикалијама долази до смањења ретрорефлексије сигнализације, а након више чишћења ретрорефлексија буде потпуно уништена, самим тиме и саобраћајни знак неупотребљив, те се на овај начин ствара велика материјална штета за предузеће, јер саобраћајну сигнализацију која је најчешће нова или у врло добром стању, морамо замијенити - наводе из овог предузећа.

Како наглашавају, неријетко након што замијене дијелове уништених знакова, долази до поновног шарања по њима или уништавања.

У Ливањском пољу су усташки симболи исписани на табли на којима су означена српска села Богдаше, Врбица, Радановци и Бојмунте, а то је узмемирило малобројне српске повратнике.

Ова села територијално припадају Ливну и у њима у тешким условима живе српски повратници углавном старије животне доби.