latinica  ћирилица
02/12/2023 |  12:43 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Говорити о демократији, а подржавати неизабраног странца је еклатантан примјер лицемјерја

БиХ је заједница три равноправна конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака, као и два равноправна ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ и свако ко покушава било како другачије дефинисати или описати БиХ, па била то и Амбасада САД, директно атакује на Дејтонски споразум, Устав и уставни поредак у БиХ, рекао је делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- То неће и не може проћи. Говорити о заштити било какве демократије, а истовремено подржавати право да неизабрани странци намећу законе на основу којих је, између осталог, могуће прогонити демократски изабране представнике грађана и народа због обављања Уставом одређених обавеза, еклатантан је примјер лицемјерја. И ништа више - нагласио је Ковачевић.

Додаје да, не постоји ниједан корак БиХ на путу у ЕУ, а за који свој демократски допринос није дала Република Српска.

- Сасвим је логично да је СНСД као највећа странка у БиХ унијела и највећи капацитет у сваку одлуку на европском путу. Толико о било каквим блокадама. БиХ може опстати искључиво на бази договора кључних унутрашњих фактора, а никако на интервенцијама, егзибицијама и експериментима странаца - каже Ковачевић.

Он је поручио да Српска има право да брани своја права.