latinica  ћирилица
02/12/2023 |  15:31 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Кошарац: Марфи најпроблематичнији у БиХ, урушава суверенитет и афирмише колонијалне управнике (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је за РТРС да је понашање амбасадора САД-а у БиХ Мајкла Марфија у континуитету проблематично и да излази ван свих оквира.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да Марфи покушава да држи лекције институцијама Републике Српске иако нема право на то, сврставајући се потпуно отворено на другу страну.

- Марфи је најпроблематичнији у БиХ јер покушава на перфидан начин да износи неистините врдње о стању у Републици Српској, негира изборну вољу српског народа и уставно кретање институција Српске, врши личе обрачуне са предсједником који је легитимно изабран и обрачунава се са полтикама институција Републике Српске које су донесене на демократски начин у сладу са Уставом - истакао је он.

Кошарац је нагласио да Марфи урушава суверенитет БиХ афирмишући колонијалне управнике, прије свега, нелегалног и нелегитимног виског представника и, како каже, неуставне правосудне институције какве су Суд и Тужилаштво БиХ.

- Једино што од њега очекујемо је да оде из БиХ и пусти да, у складу са Дејтонским споразумом, радимо на договору два ентитета и легитимно изабраних представника три народа - поручио је Кошарац.

Подсјећамо, Кошарац је упутио отворено писмо амбасадору САД-а у БиХ поводом његових посљедњих јавних иступа.